3 grunde til, at dit vægttab går i stå
Har du endelig besluttet dig for, at nu skal det være – du laver en livsstilsændring, begynder at motionere regelmæssigt og holder dig på måtten i forhold til usunde ting, der kan sætte dine gode intentioner over styr. Det går derudaf, og du kan ikke vente med at hoppe på vægten for at blive bekræftet i, at dine anstrengelser betaler sig. Men….hov, hvad er nu det? Der er slet ikke sket en dyt på vægten! Alt det mådeholderi, motion og ømme muskler – all for nothing! Det er svært for de fleste at få denne oplevelse og vedligeholde motivationen – det er nærmest umuligt. Vi har samlet en række årsager til, hvorfor dit vægttab måske er gået i stå, og hvad du kan gøre for at få det i gang igen…
- Du spiser for meget
Selvom du træner en del mere, forbrænder du i løbet af en moderat hård spinningstime kun nok til at forbrænde en 100 gr. plade chokolade. Selvom du tænker, at du godt kan unde dig lidt sødt eller at skeje ud i weekenden, nu du har trænet hårdt hele ugen, så spiser du hurtigt din fortjeneste op i daglige treats. Hvis du skal tabe dig, skal du primært have fokus på din kost og at reducere eller erstatte kalorieholdige fødevarer med mere kaloriefattige alternativer, der holder dig mæt længe. Se træningen som et supplement til kostændringen, der kan give dig mulighed for at skeje lidt ud ind imellem.
Desuden kan den øgede mængde træning gøre dig sulten og bevirke, at du hungrer efter mere kulhydratfyldte madvarer – en biologisk mekanisme, der skal sikre, at du får nok kulhydrater, så du altid har nok energi til at kroppen kan fungere. Men for hvert 1 grams kulhydrat, lagrer kroppen 3 gram vand. Og vand kan altså ret hurtigt gøre, at vægten fluktuerer med mellem 1-3 kg.
What to do: du skal sørge for at spise flere små mellemmåltider, så dit blodsukkerniveau ikke bliver så lavt, at du går på rov i køleskabet, så snart du kommer hjem fra træning og arbejde. Hav nogle mellemmåltider parat i tasken, så du har lidt til den lille sult om formiddagen og eftermiddagen. Dine måltider skal bestå af protein og ”langsomme” kulhydrater som rugbrød, grov pasta, grov ris og grove grønsager, samt fedt fra sunde fedtkilder. Download en App, hvor du kan registrere dine måltider, så du får en bedre fornemmelse af, hvor ”dyrt” en marsbar eller toast står dig i, i dit daglige kaloriebudget.
- Du skærer kalorieindtaget ned og sætter træningsmængden op
Forskning viser, at for at holde motivationen i et vægttab eller livsstilsændring, er det vigtigt at se nogle hurtige resultater såsom vægttab. Du skal dog se dit projekt som en ny måde at leve dit liv på, så hvis du pludselig går fra ingen motion til flere timers daglig motion, vil du hurtig køre træt i det, fordi du ikke kan opretholde ambitionsniveauet på sigt. Hvis du derudover skærer ned på dit kalorieindtag, vil du ikke have lige så meget energi, som du plejer, og det vil gøre dig træt og forringe din restitution. Meget motion stresser din krop og hæver stresshormonet, kortisol, i din krop. Du taber dig ikke, hvis du er stresset, da kroppen går i en tilstand, hvor den forsøger at holde på fedtet for at sikre dig din overlevelse.
What to do:
Sørg for at give din krop en mængde mad, der passer til dit aktivitetsniveau. Som kvinde bør du ikke ligge under 1500 kcal om dagen, hvis din krop samtidig skal kunne fungere optimalt på arbejde og under motion. Laver du meget intensiv motion, bør du derudover have mere energi tilført via maden. Du vil blive overrasket over, hvor meget sund mad, du egentlig skal spise for at nå op på et kalorieindtag på 1500 kcal. På nettet finder du formler til at udregne dit optimale kalorieindtag set i forhold til den motion, du dyrker. Har du svært ved at få nok kalorier, kan du supplere med kosttilskud som proteinpulver. Derudover vil et mineraltilskud i form af Magnesium være godt for din restitutionsproces. Det forbedrer desuden din søvn og mindsker kortisolniveauet i kroppen. Din søvn er vigtig, hvis du gerne vil tabe dig, da det er mens du sover, at dit kortisolniveau falder naturligt. Får du for lidt søvn, vil niveauet forblive højt. Brug eventuel en søvn monitor til at holde styr på, om du får nok søvn.
- Du drikker ikke nok vand
Nogle gange glemmer man at få vand nok – specielt hvis du går fra at dyrke meget lidt motion til pludselig at øge træningsmængden. Du forbrænder en stor del væske under træning, hvilket du skal ligge oveni de 1,5-2 liter vand, man forbrænder dagligt, selv i hviletilstand. Glemmer du at få drukket nok vand, kan du bl.a. føle dig oppustet, dvask og uden energi og få hovedpine. Desuden holder kroppen på din væske, hvis den ikke får nok tilført. Det kan betyde at du ophober væske, som sagtens kan resultere i, at du ikke ser ændringer på badevægten.
What to do:
Gør dig selv den tjeneste at inkorporer en vis mængde vand før, under og efter hvert måltid, således at du husker at få drukket nok. Sæt dig nogle mål for, hvor meget du skal have drukket før frokost, før og efter aftensmaden, så det bliver til en vane. Det skal prioriteres på samme måde som dine mellemmåltider. Nogle gange vil du føle sult, selvom du måske egentlig blot er tørstig, så drik et stort glas vand før dine måltider – det fylder i maven og det betyder, at du ikke spiser på din tørst.