De to hyppigste løbeskader – og hvordan du slipper af med dem

Som ivrig løber findes der næsten ikke noget værre, end at løbe ind i en skade, og alligevel sker det for utrolig mange af os. Det forventes, at ca. hver femte dansker løber eller jogger fra tid til anden, hvilket gør det til langt den mest udbredte form for motion. Det betyder også, at der er godt en million der er i risikozonen for at rende ind i en skade. Det er nok langt de færreste der tænker på, at løb faktisk også kan være farligt, og ikke kun være noget positivt.

Der er rent faktisk en større sandsynlighed for at man i løbet af et år får en skade end at man ikke får en skade, men der er naturligvis kæmpe forskel på, hvor slem skaden er, og ikke mindst hvor hurtigt man kommer sig over den. Nogle er ovre på et par dage eller uger, mens andre kan holde en væk fra løbeskoene i flere måneder.

Knæskalssyndrom

Den absolut hyppigste skade kommer i knæene, hvor op mod 50% på et eller andet tidspunkt vil rende ind i problemer. Her er det knæskalsyndrom, der er den største synder. Knæskalssyndrom er en stikkende og jagende fornemmelse i knæet der både kan genre under løb, cykling eller hvis du går på trapper. Tilstanden rammer omkring 16% af alle løbere.

Man behandler typisk knæskalssyndrom ved hjælp af en række øvelser, som man får hos sin fysioterapeut, når skaden er konstateret. Derudover er det efterfølgende vigtigt at man får analyseret sin løbestil og får den rigtige løbesko, da dette har en stor betydning for hvordan knæet belastes.

Skinnebensbetændelse

En anden af de helt store klassiske skader er skinnebensbetændelse, der kan ramme nybegyndere såvel som erfarne løbere. Ømhed og smerte i skinnebenet ved løb gør det meget ubehageligt og ofte umuligt at løbe. Det er en overbelastning i underbenet, og kan altså ramme alle, selvom nybegyndere ofte har en tendens til at overbelaste hurtigere.

Der er mange forskellige måder at behandle skinnebensbetændelse. Der er en række øvelser man kan udføre, de fleste får også en penicillin-kur, da der er tale om en betændelse, hvor inflammationen skal slås ned. En metode der er vundet meget frem er akupunktur, hvor mange oplever store fremskridt hurtigere end ved de traditionelle behandlinger. Du kan læse mere om behandling ved hjælp af akupunktur her.
Som sagt så er der en rigtig stor sandsynlighed for at du på et eller andet tidspunkt løber ind i en eller anden form for skade, men de positive bivirkninger ved at løbe, er naturligvis langt højere end ved at lade vær.

You may also like...