Om restitution og opvarmning

Hvis du gerne vil i bedre form, have større muskler eller noget lignende, skal er træning til. Det er ganske enkelt ikke noget, man kommer sovende til. Hvor hurtigt man kommer derhen hvor man gerne vil handler om dedikation, men det handler også om viden. For hvis man træner uden at vide hvad det er man laver, vil man meget sjældent opnå de resultater man ønsker, eller også vil det tage længere tid at komme derhen.

Hvor du træner, kommer naturligvis an på, hvad det er du træner. Det vil vi derfor ikke komme ind på her, da mulighederne er uendelige. Vi vil her kommer ind på to ting, der har stor betydning for din træning, nemlig det du gør før og det du gør efter – opvarmning og restitution.

Opvarmning

Der er mange, der har holdninger til opvarmning, og det er langt fra alle der gør det – men det bør man. Den altafgørende grund til at bruge tid på at varme op, er at undgå skader. Hvis man helt kold begynder på noget meget fysisk krævende, får kroppen lidt af et chok. Det betyder, at der er stor risiko for at løbe ind i en skade. Når kroppen bliver varm bliver muskulaturen mere elastisk og derfor er der mindre risiko for at man forstrækker noget.

Når man varmer op, udvider blodkarene sig også, hvilket betyder, at de lettere optager ilt og derfor arbejder bedre. Man yder ganske enkelt bedre, hvis man er varm.

Restitution

Efter opvarmning og træning kommer den tredje og lidt oversete punkt, nemlig restitutionen. Alle kender nok det med at være øm efter en lang løbetur eller en hård omgang træning. Det er når kroppen restituerer, og der er er faktisk her at musklerne bliver genopbygget og dermed bliver stærkere. Det er derfor heller ikke så underligt, at det kan være forbundet med ømhed. Er man professionel eller udøver på højt plan bruger man typisk recovery boots som disse for at perioden skal være kortere. “Normale” mennesker holder typisk en hviledag.

Styrketræner man er det meget normalt, at man træner forskellige muskelgrupper på forskellige dage, så man ikke træner det samme flere dage i træk. Dette er netop for at give musklerne en chance for at restituere.

Den hellige trenighed

Hvis du sørger for at varme godt op, træne hensigtsmæssigt og restituere ordentligt, så er der ingen tvivl om, at du vil se de bedste resultater med din træning.

You may also like...