Masser af motion er nøglen til et sundt og langt liv

De fleste mennesker er sig efterhånden bevidst om, at motion er vigtig og nødvendig for et sundt liv. Men de færreste er sig klar over HVOR vigtig. Selv de fleste professionelle indenfor den medicinske og konservative (bevarende) behandlingssektor undervurderer vigtigheden af motion. I denne artikel får du nogle oplysninger om emnet som du højst sandsynligvis ikke har hørt om før.

De første længerevarende ophold på rumstationer har demonstreret at vægtløshed og fysisk inaktivitet medfører tab af knogletæthed og muskelmasse. Mht. inaktivitet har man længe vidst dette. Men vægtløsheden viste sig at accelerere problemet. I løbet af 2 uger kunne astronauter tabe ca. 13% af muskelmasse og op til 30% i knogletæthed. Sidstnævnte kaldes for osteoporose og medfører bl.a. at knogler knækker lettere. I ekstreme fald kan knoglerne ikke holde til kroppens vægt.

Inaktivitet er den helt store synder

Senere forskning viste dog, at det alene er inaktivitetens ansvar. Vægtløshed er her nemlig bare en anden form for inaktivitet, mangel på belastning af kroppen igennem fravær af tyngdekraft. Tyngdekraften på jorden udsætter vores kroppe for en konstant stress, der svarer til et vist momentum af motion.

Vægtekraftens motionseffekt er nok til at vi kan bevare knogletætheden. Men den er ikke nok til at vi kan bevare et godt helbred. Det skal der meget mere til.

En langtidsundersøgelse fra Ivy League universitetet Stanford har igennem 25 år fulgt med i 17.000 Harvard studerendes liv efter graduering.  Fokus af denne undersøgelse var objekternes livsstil. Resultaterne af denne undersøgelse bør skræmme livet ud af alle sofakartofler.

Hop dig til et godt helbred på en havetrampolin

Der findes mange gode måder at motionere på. Vores kroppe er bygget til bevægelse og konstant skiftende belastninger. Rygsøjlen kan sagtens holde til mange timers motion, men vil lide under mange timers siddende stillinger.

En havetrampolin er en af de mest sjove og underholdende motionsformer. Det ser let ud, men er ægte træning. Du kommer til at træne hele kroppen på din havetrampolin. Også cardio er med, idet trampolinspring vil jage pulsen op og tage pusten af dig. Trampolinspring er også en af de mest underholdende motionsformer. Det er en udmærket familieaktivitet som vil give dig kvalitetstid med dine børn.

denne hjemmeside kan du læse mere om trampolinspring på en havetrampolin.

En times motion giver to timers ekstra levetid

Det er det positive resultat af langtidsundersøgelsen fra Stanford Universitet. Men der er også nogle skræmmende erkendelser: som vores kroppe bliver ældre, sker der en række forandringer på celleniveau. Cellernes effektivitet daler. Kromosomer bliver skadet og muterer, hvilket i værste fald kan give kræft. Mitokondriernes effektivitet degraderer, og cellerne får derved mindre energi.

Det er kendte faktorer, som både fitness- medicin- og kosmetikindustrien forsker i. Mindre kendt er den faktor, at inaktivitet faktisk mimer denne aldringsproces. Dvs. at effekten af inaktivitet er den samme som ved aldring. Og for hver 2 timers inaktivitet kan du trække en time levetid fra.

Rigoros motion har den modsatte effekt. Cellerne bliver stimuleret til at forny sig selv mere effektive. Indenfor fornuftens grænser, fordi overdreven motion vil igen accelerere aldringsprocessen.

You may also like...